COFFEE – A DAILY PLEASURE OR A SILENT ENEMY TO YOUR HEALTH?

Keywords: Coffee, Caffeine, Health Effects

Abstract

Introduction and purpose of the study: Coffee has been one of the most commonly consumed stimulants for over 100 years. When it first became popular, it was praised as a remedy for various ailments, although at the time there was no scientific basis for such claims. Later publications reported on the harmful effects of coffee consumption, but over the last 20-30 years, studies have increasingly confirmed the benefits of moderate coffee consumption. The aim of this study is to review the literature on the effects of coffee consumption.

Material and methods: A review of publications in Polish medical literature and the PubMed database was conducted using the keywords: coffee, caffeine, health effects.

Results: Studies confirm the benefits of moderate coffee consumption for the cardiovascular system, neurological health, and metabolism. There is a group of contraindications, mainly related to excessive caffeine consumption, which causes a risk of addiction, adverse behavioral symptoms, and tachycardia.

Conclusions: Drinking coffee in moderate amounts is safe for health. Pregnant and breastfeeding women and people at risk of osteoporosis should consider avoiding coffee or limiting its consumption. The individual effects of coffee consumption should be identified to determine whether drinking this beverage causes headaches or sleep disturbances in a given case.

References

Michałowska M.: Przez kuchnię i od frontu. Wydawnictwo Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek, Warszawa 1988, 63-72.

Pelczyńska M. Bogdański P.: Prozdrowotne właściwości kawy. Varia Medica 2018, 4, 311-317.

Ulewicz-Magulska B. Pawełkiewicz J. Wesołowski M.: Kawa źródłem antyodżywczych szczawianów w diecie człowieka. Farmacja Polska 2018, 4, 206-209.

Dąbrowska-Molenda M. Szwedziak K. Zabłudowska Ż. Analiza zawartości kofeiny w wybranych rodzajach kawy. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2019, 2, 68-71.

Kabzińska D.: Kawa i jej wpływ na zdrowie, cz. 2. https://www.biotechnologia.pl/artykul-kawa-i-jej-wplyw-na-zdrowie-cz2.pdf, 10.11.2024.

Kobylińska Z. Biesadecki M. Kuna E. Galiniak S. Mołoń M. Coffe as a Source of Antioxidations and an Elixir of Youth. https://www.mdpi.com/2076-3921/14/3/285, 30.05.2025.

Sławiński A. Klein P. Górecka Z.: Czy picie kawy może wydłużyć życie? – czyli co wiemy o wpływie spożycia kawy na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Medycyna Środowiskowa 2024, 27, 3, 110-114.

Gunter M. J. Murphy N. Cross A. J. et al. Coffee drinking and mortality in 10 European contries: A multinational kohort study. Ann Intern Medicine 2017, 167u, 4, 236-247.

Żakiewicz-Sobczak W. Krasowska E. Sobczak P. Horoch A. Wojtyła A. Piątek J.: Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2012, 18, 1, 71-76.

Baran J. Kubit P.: Kawa i jej prozdrowotne właściwości. Herbalism 2021, 1 (7), 19-30.

Moszczyński P.: Wpływ kofeiny i kawy na zdrowie: przegląd medycznych faktów i met analiz licznych wyników. Lek w Polsce 2019, 2, 36-42.

Barczak A.: Rola kawy w zapobieganiu otępieniu. Aktualności Neurologiczne 2019, 19 (2), 97-102.

Bedaso Z. A. Jilo K. R. Coffe consumption benefots and risk on human health. J Med. Biol 2022, 4 (1), 41-52.

O’Keefe J. H. DiNicolantonio J. J. Lavie C. J.: Coffe for cardioprotection and longevity. Prog Cardiovasc Dis 2018, 61, 38-42.

Palian J. Mordarski J. Tokarczyk W. Mazur A.: Kawa – główne źródło kofeiny i jej wpływ na funkcjonowanie mózgu. [w:] Zachowania prozdrowotne jako element aktywności człowieka. Tom V. red. G. Bejda, J. Lewko, E. Krajewska-Kułak. Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Białystok 2024, 168-174.

Perszke M. Egierska D. Potential health benefits from coffee consumption. Journal of Education, Health and Sport 2022, 12 (10), 11-18.

Socała K. Szopa A., Serefko A. Poleszak E. Wlaź P. Neuroprotective effects of coffee bioactive compounds: A review. Int J Mol Sci 2021, 22 (2), 1-64.

Grosso G. Godos J. Galvano F.: Cofffe, caffeine and Health outcomes. Annual Review of Nutrition 2017, 37, 131-156.

Kwiatkowska I. Lubawy M. Formanowicz D. Postępowanie żywieniowe w prewencji osteoporozy u osób starszych. Geriatria 2019, 13, 177-183.

Gromny I. Ocena ryzyka osteoporozy u pacjentów z chorobą Leśniowskiego Crohna w zależności od poziomu wapnia i 25-hydroksywitaminy D w surowicy krwi. Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wrocław 2022.

Magalhaes R. Rico-Perez M. Esteves M. et al.: Habitual coffee drinkers display a distinct pat tern of brain functional coccectivity. Mol Psychiatry 2021, 26, 6589-6598.

Richard P. Console J. The most common causes of collision. The National Law Review 2020, 10, 2-5.

Bernat K. Mystkowska I. Kofeina jako kluczowy składnik suplementów diety dla sportowców. Herbalism 2025, 1 (11), 103-114.

Krystosial K. Kietliński S. Niwiński M. Kornacki M. Kofeina w życiu człowieka. spożycie produktów kofeinowych przez młodych dorosłych. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa 2023.

Balawejder-Biśto A. Pyka-Pająk A. Kofeina –substancja znana czy poznawana. Farmacja Polska 2022, 78 (8), 430-442.

Willson C. The clinical toxicology of caffeine: A review and cese study. Toxicology Reports 2018, 5, 1140-1152.

Luchowska A. Sroczyńska M. Żaczek A. Caffeine Materna intake and its effecr on low birth weight of newbors – a literature review. Journal of Education, Health and Sport 2023, 13 (2), 93-97.

Vecchia LaC.: Coffe and health. https://www.coffeeandhealth.org, 10.11.2024.

Views:

20

Downloads:

10

Published
2025-11-26
Citations
How to Cite
Patryk Biesaga, Konrad Kotte, Olaf Jadanowski, Kamil Łebek, Przemysław Piskorz, Daria Litworska-Sójka, Bartosz Komsta, Wojciech Pabis, Julia Lipiec, & Weronika Sobota. (2025). COFFEE – A DAILY PLEASURE OR A SILENT ENEMY TO YOUR HEALTH?. International Journal of Innovative Technologies in Social Science, (4(48). https://doi.org/10.31435/ijitss.4(48).2025.4046

Most read articles by the same author(s)